Recept på krigsgryta Detta är ett klassiskt recept på en militär köttgrytta. Receptet är från 1635 och passar bra under fälttåg i främmande land. Räcker till 25.000 portioner Ingredienser: - 3750 kg nötkött
- 12.500 kg rågbröd
- 7.500 liter gryn (valfri sort)
- 175 kg salt
- 375 kg smör
- 75.000 liter öl
Gör så här: - Leta rätt på närmaste by och beslagta alla nötkreatur och allt spannmål. Om lokalbefolkningen gör motstånd eller krånglar, bränn ner hela byn.
- Slakta och ta ur ca 20 oxar. Stycka upp köttet.
- Mura upp fältbakugnar och baka rågskorpor.
- Bemästra alla bryggerier i trakten. Beslagta allt öl.
- Gräv ca 2.000 meter kokgrop.
- Tänd eld i kokgroparna och värm vatten i 15 liters kokkittel (du behöver ca 1.500 stycken).
- Koka ihop nötkött, gryn och salt. Låt koka länge.
- Servera köttgrytan tillsammans med rågskorpa och öl. Om inte öl finns kan du i absoluta nödfall dricka vatten. Men se till att koka vattnet först och tillsätt en kanna brännvin till varje tunna vatten.
- Nästa dag. Börja om från punkt 1.
Källa: Utställning 2013 på Armémuseum om att äta i fält.
|